Opis događaja
Još jedan petak i još
jedan „cirkus“ u našem naselju. Dolazi pijaca!
Da pojasnim - u Atini
ne postoji posebno mesto koje mi znamo kao pijaca. Svako naselje ima svoj dan
kada pijaca - dolazi. Kažem dolazi, jer se od ranog jutra zatvara jedna
velika ulica opredeljena za to, gde se postavljaju tezge i izlaže roba. Okolne
ulice pune su parkiranih kamiona, malih i velikih, a vredne ruke prodavca
iznose robu i pripremaju se za prve mušterije. Obično one starije, koji krenu u
jutarnju šetnju, jer je posle ili vrućina ili gužva, što im obično ne odgovara.
Svaki prodavac zna
svoje mesto i postavljanje ide relativno brzo. Oni koji žive u pijačnoj ulici
automobile pomeraju veče pre, jer za njih do 16h toga dana nema mesta. Nakon
isteka vremena za pijacu, ulica se čisti i već oko 17h onaj ko ne zna, ni po
čemu ne bi mogao da primeti da se tu celog dana nešto prodavalo. Samo miris
ribe, koji verovatno ne odlazi tako lako, mogao bi onima sa oštrijim njuhom da
izazove sumnju...
Kao i svakog petka,
Beba i ja krećemo u nabavku. Ujutro su cene najviše, a kako dan odmiče padaju,
pa nismo baš prve mušterije. U zavisnosti od Bebinog rasporeda i raspoloženja, obično dođemo
oko podne, kada je prvo spuštanje cena na redu. Taj događaj prati velika buka
sa tezgi, jer svako želi da obavesti da je na redu ono što bi prodavci u
radnjama nazvali promotivna ponuda. Ili recimo „happy hour“. Imam utisak da se
galama baš i nije svidela grupi Nemaca, koji su očigledno prvi put došli na
pijacu. Ali, navićiće se. Kao i svi mi kojima je grčki temperament na početku
malo čudan. Japanka koja je u redu ispred mene čekala da kupi jaja, već zna i
da ih naručuje na grčkom :). Zato se na galamu, posle prvog susreta, više gleda
kao na atrakciju bez koje grčka pijaca ne bi bila to što jeste.
Za mene je pijaca već uobičajena rutina, pa me određeni prodavci, od kojih svake nedelje kupujem namernice, u prolazu pozdravljaju sa „kalimera“. Desi se ponekad da ipak poželim nešto drugačije, pa pogledam i druge tezge. Uzmem kesu, izaberem sama šta mi se dopada, dam prodavcu da izmeri, platim i to je to.
Za mene je pijaca već uobičajena rutina, pa me određeni prodavci, od kojih svake nedelje kupujem namernice, u prolazu pozdravljaju sa „kalimera“. Desi se ponekad da ipak poželim nešto drugačije, pa pogledam i druge tezge. Uzmem kesu, izaberem sama šta mi se dopada, dam prodavcu da izmeri, platim i to je to.
Opis zadatka
Zadatak za ovaj petak
bili su – krastavčići. Naime, jedna od stvari koja mi nedostaje u Grčkoj zimi
su kiseli krastavčići. Neki od velikih stranih marketa ih imaju, ali stavljaju neke
čudne začine, pa mi se ukus ne dopada. Zato sam rešila da ove godine probam
sama da ih napravim, po maminom receptu.
Međutim, krastavčića
nema nigde! Bar ne onih sitnih. Taman kada sam pomislila da ću se ipak vratiti praznih ruku,
ugledam ih na jednoj tezgi. Tezgu sam i ranije zapazila jer je ogromna, mahom
puna zeleniša, a prodavac je uvek isti - jedan visoki mladić sa ogromnom
bradom. I uvek je gužva. Iskreno, baš ne bih da stojim pola sata u
redu za peršun ma koliko da je dobar (peršun je u ovom slučaju pojam za sve zeleniše) pa sam je nekako uvek zaobilazila. Ali šta
ću, trebaju mi krastavčići, a tu ih jedino ima.
Odnos sa kupcima - primer 1, prvi deo
Onako s Bebom, koja je
sa prethodne tezge uzela paradajz i gricka (znači zabavlja se i ne buni se da
joj je dosadno) parkiram kolica u jedan ugao. Kao i na svakoj tezgi, zatražim
kesu - prodavac ne odgovara. Zatražim drugi put – opet ništa. Rekoh, možda
dečko ima previše posla. Priđem mestu gde su kese i uzmem sama. Pogledao me i
ništa nije rekao. Polako biram krastavčiće i stavljam ih u kesu, iako me čudi što svi čekaju i niko ništa ne bira.
Između mene i reda, gura se jedna Grkinja.
Između mene i reda, gura se jedna Grkinja.
-„Koliko je rukola“?
-„50 centi“.-„U redu, uzeću jednu vezu“.
- „Gospođo, zamolio bih vas da sačekate u redu“.
- „Naplatite vi meni odmah. Evo, imam 50 centi“, odgovara mu gospođa koja očigledno ne može da čeka.
Pruža mu 50 centi i
navaljuje da ih uzme. Pogledao je onako ispod oka i uzeo novac. Njegov pogled
govorio je da ga nekulturni uvek iznova iznenade.
Sa kesom krastavčića u rukama stala sam u red. Bila sam četvrta i posmatrala kako se stvari odvijaju. Svako je prodavcu rekao šta želi, a onda je prodavac, sam, sa rukavicama na rukama, uzimao najbolje proizvode, dodatno ih obrađivao da nemaju dugačke drške, propali plod, loš list...
Nije mi trebalo mnogo da ukapiram da sam traženjem kese i samoposluživanjem i ja bila od onih nekulturnih, koji ne umeju da sačekaju...
Sa kesom krastavčića u rukama stala sam u red. Bila sam četvrta i posmatrala kako se stvari odvijaju. Svako je prodavcu rekao šta želi, a onda je prodavac, sam, sa rukavicama na rukama, uzimao najbolje proizvode, dodatno ih obrađivao da nemaju dugačke drške, propali plod, loš list...
Nije mi trebalo mnogo da ukapiram da sam traženjem kese i samoposluživanjem i ja bila od onih nekulturnih, koji ne umeju da sačekaju...
Kupci su uzimali po
više stvari, a prodavac je strpljivo birao najbolje, stavljao u kese, a zatim
ih odnosio do kupca i odlagao u njihova kolica. Usluga na nivou, mušterije sve
neki fini, probran svet.
Kada sam gospođu ispred mene pitala zašto je tezga toliko popularna, rekla mi je da dečko koji prodaje uglavnom uzglaja organske proizvode, da je kvalitet odličan i da ona, i pored toga što je uvek gužva, čeka svakog petka. Na to se nadovezala i gospođa iza mene komentarom da, kad prodavac donese paradajz, cela tezga miriše, a ukus je kao onaj nekad. Pomislih možda bih za paradajz i sačekala, ali peršun je peršun - lepo je što je kvalitetan, ali ako na to izgubim pola dana čekajući...
Kada sam gospođu ispred mene pitala zašto je tezga toliko popularna, rekla mi je da dečko koji prodaje uglavnom uzglaja organske proizvode, da je kvalitet odličan i da ona, i pored toga što je uvek gužva, čeka svakog petka. Na to se nadovezala i gospođa iza mene komentarom da, kad prodavac donese paradajz, cela tezga miriše, a ukus je kao onaj nekad. Pomislih možda bih za paradajz i sačekala, ali peršun je peršun - lepo je što je kvalitetan, ali ako na to izgubim pola dana čekajući...
Odnos sa kupcima - primer 2
Beba je bila dobra, a
i mene je zabavljalo da posmatram ovaj, za mene, novi pristup prodaji proizvoda na atinskoj pijaci, kao i takmičenje ko će više kesa sa tezgde da ponese. U
međuvremenu, prodavačica sa tezge do, pita me želim li njen paradajz.
-„Ne hvala gospođo, ja
volim sitniji“, odgovaram.
-„Imam ja i sitniji,
evo pogledajte“, počinje da me ubeđuje i pokazuje paradajz srednje veličine.-„Hvala vam, ali ja volim baš onaj sitan“, ljubazno odgovaram.
Nakon 30 sekundi rekla
mi je da pomerim kolica sa Bebom jer joj zaklanjaju 5 centimetara tezge. Malo je reći da sam poludela! Stavila sam deo kolica sa te strane, jer je sa svih drugih bilo sunčano. Nisam joj rekla ništa. Pomerila sam kolica i Bebu stavila na sunce. Otvorila sam suncobran koji je zauzimao dosta prostora i konstantno sam morala da manevrišem, ali šta sam drugo mogla.
Tim potezom gospođa prodavačica izgubila je nekoliko mušterija u startu. Svi koji su čekali sa mnom u redu zgrozili su se na njen kometar.
Tim potezom gospođa prodavačica izgubila je nekoliko mušterija u startu. Svi koji su čekali sa mnom u redu zgrozili su se na njen kometar.
Odnos sa kupcima - primer 1, drugi deo
Uto dođe red na mene
na tezgi na kojoj sam čekala. Pružam kesu s krastavčićima i unapred se
izvinjavam što sam ih sama birala. Objasnim da je to ono na šta sam do sada
navikla.
Nema problema“, kaže
mladi bradati dvometraš. „Sam biram zato što jedino kada svaki proizvod prođe
kroz moje ruke, budem siguran da sam mušteriji dao najbolje“.Već u 11.30h (pijaca traje do 16h) na tezgi nije ostalo skoro ništa... |
Počinjem da se vadim
da sam sama birala i zato što mi trebaju baš sitni krstavčići za nešto što
spremam. Interesovalo ga je šta je to tačno, a onda sam mu objasnila da mi u
Srbiji nemamo povrće cele godine, tako da salatu kiselimo da bismo je imali
zimi.
Dok sam govorila, primetila sa da nešto pakuje u kese. Uzela sam i vezicu nane, uz već odabrane krastavčiće, pružila novac, a on meni moje kese. Zatim mi je dao još tri. Stavio je paprike, peršun, mirođiju, salatu i pružio Bebi šargarepicu. Rekao je da je to poklon od njega.
Dok sam govorila, primetila sa da nešto pakuje u kese. Uzela sam i vezicu nane, uz već odabrane krastavčiće, pružila novac, a on meni moje kese. Zatim mi je dao još tri. Stavio je paprike, peršun, mirođiju, salatu i pružio Bebi šargarepicu. Rekao je da je to poklon od njega.
Bila sam iznenađena.
Pomislila sam na prodavačicu koja mi je rekla da sklonim kolica s Bebom jer joj
zaklanjam tezgu i ovog divnog mladića. Prodavačicinoj tezgi, za 20 minuta
koliko sam stajala u redu, nije prišao niko – na njegovoj je čekalo 10 ljudi.
Dečko koji sam proizvodi ono što prodaje, insistira na kvalitetu, ali i na –
usluzi. Na pijaci bar 40 tezgi prodaje peršun po istoj ceni, ali gužva je kod
njega. Zato što je drugačiji, ceni mušterije i ume da ih privuče.
Važno je imati
kvalitetan proizvod, ali možda još važnije – umeti da ga plasiraš. I na pijaci.
Zato ću ja, od narednog petka, za peršun ipak čekati u redu...
Sa apetitom pročitah. Da hoće takav neki u NS da radi :)
ОдговориИзбришиImam utisak da je samo mala promena u pristupu poslu dovoljna da se nečija tezga primeti. Ovog našeg bradonju mušterije su očigledno primetile I zato mu se svakog petka vraćaju.
ИзбришиKako divna prica. Uzivala sam.
ОдговориИзбришиHvala :).
ИзбришиJa na pijac idem samo subotom. Petkom moja prodavačica vrši nabavku i subotom je tezga puna svega i svačega. I sve je sveže. I sve se može naći na jednom mestu.
ОдговориИзбришиŽena u već poodmaklim godinama nas mame uvek upozori ako brokoli i nije toliko svež, da nam ne požuti za dva dana. Da nam peršun koji čuva ispod tezge u kofici sa vodom, da bude svež kao iz bašte. I usput nam proda po neku foru, kao na primer da paradajz nikako ne držimo u frižideru duže od pola sata, jer se užilavi.
I nikad ne pitam šta koliko košta. Jednom me je žena koja je u žurbi pitala koliko košta šargarepa koju sam pakovala u kesu, na šta sam odgovorila da ne pitam za cenu, jer samo tu pazarim. Žena me je izbečeno pogledala i verovatno pomislila da nisam normalna. Ali moja ćerka pojede celu šargarepu samo sa te tezge. I tu uvek nađem sitan grašak koji ona obožava "da pucka" prednjim zubićima. I to za mene nema cenu. I da je visoka ne smeta mi. Kao što verujem ni tebi ne smeta da se kuvaš pola sata u redu.
Bas tako! Za neke stvari se iaplati potruditi se. Evo moja mama je bas prokomentarisala kako su mu ljute papricice prva liga. :)
ИзбришиСвака част том младом човеку! А теби хвала што си ту причу поделила са нама :)
ОдговориИзбришиЈа имам човека на пијаци од кога узимам кромпир, годинама, и никад не питам за цену. А он ме одведе код баке и деке за шаргарепу (моја деца од њих добију по једну шаргарепу и по целу је поједу!), код "Пере" за парадајз, код "Мике" за лук... пола намирница ми он обезбеди, али је квалитет без поговара!
Eto veze i na pijaci :).
ИзбришиU danasnjoj eri kojekakvih preprodavaca shvatia da su takvi ljudi i te kako vazni :).
Gotovo da sam osetila i sunce i mirise i čula žamor ljudi. :)
ОдговориИзбришиBaš bih volela da doživim happy hour na pijaci; ovde toga nema, koliko ja znam. Hvalila mi se drugarica da je jednom uspela da kupi jeftinije blitvu, ali tek u kasnijim popodnevnim časovima.
Često pokušavam da ih dočaram, ipak je to grčki brend :). A happy hour je posebna priča. Onaj osećaj kad kupiš jeftinije, pa si nekako sav srećan :).
ОдговориИзбриши