24. септембар 2017.

A gde je tu vaspitanje?




Gradski prevoz je mesto gde se i te kako vide neke osobine. I dok vam u Dubaiju ustaju samo zato što ste ženska osoba u nekim zemljama se prave da vas ne vide.

Evo, recimo ovde u Atini.

Znam, znam, reći ćete ni kod nas nije mnogo drugačije, ali čekajte da se provozate gradskim prevozom u grčkoj prestonici. Naravno uvek pun u špicu, gde se samo brzinom i veštinom može naći slobodno mesto za sedenje, ipak retko ko će ga tako osvojenog olako dati nekom drugom.

Bezbroj puta sam bila svedok da niko nije hteo da ustane trudnici, roditelju sa malim detetom, nekome ko je povređen ili ne vidi a starije ljude kao da i ne primećuju. I tako dok me gledaju čudno kako u krcatom metrou ustajem starijoj osobi ili mami sa devojčicom, razmišljam da li je to i takvo ponašanje posledica ravnodušnosti ili nekulture. A kako ponekad pišem iz metroa (kao što je sada slučaj :)) dok kuckam ove redove ispred sebe gledam 3 mlade osobe koje sede, a kojima ne pada na pamet čak ni da pitaju deku koji jedva stoji da li želi da mu ustupe mesto.

Ok znam, odmah se na ovu moju konstataciju nadovezuje pitanje zašto se stariji ljudi voze u špicu, da su možda mlađe dame umorne jer se vraćaju s posla, ili se ne osećaju dobro, da postoji taksi ako baš hoće da sednu...I pored svega, mislim da svako od nas mlađih bez obzira koliko je umoran ili mu nije dan može mnogo bolje da odstoji na nogama tih 15-ak minuta koliko traje vožnja, nego dekica od 80.

Ne znam kako vi, ali ja se uvek setim moje mame i mene kada sam bila mala. Kako uđemo u autobus, tako nam neko ustane. Valjda me te slike uvek podsećaju da kada vidim nekog starijeg treba da ustanem i ja. Ne znam kakva sećanja na detinjstvo imaju Grci, ali bi roditelji možda trebalo da ih od malena uče da neke stvari treba da poštuju.


PS. Ništa lepše od zahvalnosti osobe kojoj ste ustupili mesto. Pošto se to u Atini ne događa tako često da vam neko ustupi mesto, osim sto se prijatno iznenade, svi od reda mi se najljubaznije zahvale i po nekoliko puta. Eto motiva više za lep početak ili kraj dana.






3 коментара:

 1. Ja se juče vratih iz Grčke i danas me dočeka na mejlu ovaj lep tekst.....Mislim da to nije problem samo u Atini, već i u svim velikim gradovima. Mene čak i u ovom malom Novom Sadu nerviraju takve pojave. Često se vozim autobusom, gotovo uvek ima mesta, ali neko sedne na prvo sedište i nema nameru da se pomeri do prozora da još neko sedne, ukoliko se izričito ne pita. Većina mladih drži slušalice u ušima i ne želi da zna šta se dešava u tom spoljnom svetu, ne želi da vidi ima li starih, žena s decom ili nekoga kome je potrebna možda pomoć da uđe ili izađe iz autobusa. Još jedan apsurd je što mnogi stoje iako ima mesta u autobusu i neće da se pomere da neko drugi prođe i sedne. Ali mi smo tu da ukažemo na takve stvari, važno je dati primer, a sigurno će se naći neko da ga sledi...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Vam puno Olja. Sve ja to znam i jeste to tako kod nas, ali ovde nije problem u tome da niko ne obraća pažnju, već svi vide i niko, ali apsolutno niko neće da ustane ni starijima, ni deci, ni roditeljima s bebama i veoma često ni trudnicama. Svaki put to prokomentarišem jer tako nešto zaista nigde nisam videla.

   Избриши
 2. It’s really great information for becoming a better Blogger. Keep sharing, Thanks. Best Dell Laptop Deals On Black Friday And Cyber Monday

  ОдговориИзбриши