13. март 2015.

Razlika sever-jug ili rezervisana mama Nemica i trendi mama Italijanka


Naselje u kome živim u Atini je mirno, prostrano, bezbedno, ima dosta parkova i široke ulice. Zato je jedno od omiljenih za porodice, kojima je sve relativno blizu. Ima puno vrtića i škola, a za nepunih 10 minuta kolima stiže se do dva naselja popularna za izlaske i kupovinu.

Znam da ovde živi i dosta stranaca, ali nisam imala prilike da ih do sada upoznam. Sve do jednog susreta uz pomoć grupe u kojoj se okupljaju mame iz severnog predgrađa. Samo sam na What's up-u dobila poruku od Zabin i Đine da žele da im se pridružim na kafi na trgu.

Zabin je Nemica, koja je zajedno sa mužem došla u Atinu u junu, jer su želeli da promene svakodnevnu rutinu i 10 godina rada u istoj osnovnoj školi u Hamburgu, u kojoj oboje predaju nemački jezik. Uz pomoć nemačke Vlade, koja im daje mogućnost da na nekoliko godina rade u inostranstvu na istim poslovima, promovišući tako nemački jezik i kulturu, odabrali su Grčku za svoju sledeću stanicu. Ugovor koji imaju je na 3 godine, a nakon toga, kako mi je Zabin objasnila, može da se produži na još 5, ali zahteva prelazak na višu poziciju. Nemačka je tako svojim zaposlenima u obrazovanju omogućila da nemački preduju gde žele, u bilo kojoj zemlji na svetu, i u tome ih potpuno podržava i finansira. Naravno, u Nemačku uvek mogu da se vrate i nastave sa svojim poslom, na pozicijama na kojima su do tada radili.
 

www.bebinamama.blogspot.com

 
U međuvremenu, Zabin je postala mama, a njen muž radi u nemačkoj školi u naselju u kome obe živimo. Ne krije da su Grčku odabrali zbog lepog vremena i mora, jer je njen muž pasionirani surfer. Iako je ovde nešto manje od godinu dana, kaže da je familija posetila već nekoliko puta, što zbog lepog vremena, što zbog relaksacije koju cela ta grčka filozofija pruža.
Đina, Italijanka iz Đenove je u Atini 2 godine. Njen muž, Amerikanac, radi za NATO i svako malo menjaju zemlju boravka. Već u junu odlaze u Nemačku, jer je njen muž sada potreban tamo. Pre toga, ona je bila u Americi, a on u vojnim misijama širom sveta. Đinin muž iz prvog braka ima dvoje dece, srednjoškolce koji su zbog njegovog posla, kaže, promenili desetine zemalja. Pošto poslednje 2 godine idu u internacionalnu školu u Atini, Đina sa osmehom dodaje da su se toliko navikli na promene, da već pitaju kada će u drugu zemlju, jer im je Grčka dosadila. Naravno, Đina ima sasvim suprotno mišljenje o stalnim preseljenjima i uopšte se ne smeje dok priča o tome. Kaže da taman što se privikne na jednu zemlju, nauči malo jezik i nađe prijatelje, vreme je za odlazak. Ali, dodaje, svesna je da je to život koji će voditi još bar 10-ak godina.
 

 

Razlika između Zabin i Đine, kao i razlika između često poređenih zemalja severa i juga, odmah se primećuje. Dok je Zabin na početku bila hladna i rezervisana, Đina je komunikativna, opuštena i pričljiva. Kod Zabin se vidi nemačka umerenost i štednja, pa tako bebu vozi u kolicima koja je od nekoga pozajmila, a stvari za bebu nosi u svom rancu. Ništa se ni sa čim ne slaže, ali radi posao. Đina ima najsavremenija, najmodernija i najskuplja kolica sa svom mogućom dodatnom opremom. Sve je u tonu i u trendu. Zabin je skromno obučena – široke farmerice, jakna ravnog kroja i poluduboke antilop cipele, dok su na Đini svi komadi garderobe brendirani i uklopljeni sa stilom. I kroz životnu priču se vide razlike. Iako su obe studirale u Americi, Zabin je strogo učila i želela da bude najbolja, dok je Đina itekako nalazila vreme za izlaske i druženja.

A bebe ko bebe – preslatke. Zabinin Bo je mala debeljuca, sa ogromnim obrazima, koji izgleda obožava da sedi u maminom naručju, dok je Đinin Masimo pravi dečkić, mali šmeker. Pošto su oboje dečaci, a moja devojčica, pitala sam se ko će više da joj se svidi. Šta mislite?

Nisam baš mislila da ću od malena da se sretnem sa ovim stvarima, ali moja beba je malog Italijana dva puta uhvatila za ruku. I smejali su se jedno drugom neprestano. Jadni tata Grk i ja! Već nas vidim kako za nekoliko godina sasvim slučajno šetamo tamo gde naša devojčica provodi večeri sa svojim društvom.  

Нема коментара:

Постави коментар