18. јун 2015.

Šorc


Svako od nas ima neki deo tela za koji misli da izgleda najbolje. U mom slučaju to su - noge. Kako dođe leto, tako one zasijaju punim sjajem. Jer, to je vreme da se, što bi rekli, pokažu.

Dok sam bila trudna najviše sam brinula kako će one to da podnesu. Inače me ne drži mesto i volim da šetam, ali poslednjih meseci trudnoće to nije moglo da bude u onom obimu u kome sam navikla. Terala sam muža da ih masira, mazala neke kreme, nadajući se da neće baš potpuno da me izdaju. I nisu previše, ali ipak se posledice po malo poznaju.

Kad se pogledam u ogledalo, nisam baš najzadovoljnija, ali i dalje se drže.
 
 
Kako to vreme nalaže, nedavno sam premestila letnju garderobu i ponovo se pristetila nekih lepih komada koje prošle godine nisam mogla da obučem. Čudna je stvar taj ženski ormar,  i kad misliš da sve u njemu znaš, iznenadi te, pa i stvari nikad ne znaš  šta se tačno tamo krije.

Na jednoj gomili stoji nekoliko šorceva. Moj omiljeni letnji odevni komad! Em je udoban, kratak pa nije vrućina, em mogu lepo da sednem, a da ne mislim kako to izgleda okolini. Probala sam ih sve i samo jedan koji mi je, priznajem, i pre trudnoće bio mali, nisam mogla da obučem. Ah, eto radosti i za moje noge, a i za mene!

I taman se ja nameračih da ga obučem, kad jednog dana, u priči uz kafu, podeli moja prijateljica sa mnom kako joj je verenik na poklon kupio šorc. Kaže: „Pa jer on normalan, zar ja, majka, pa da nosim šorc? Sramota me.“

Uh, pomislih, i ja sam postala majka. I kad nisam bila, oduvek sam nosila šorceve pristojne dužine i kroja. Nisam ni baš u cvetu mladosti, ali kakve to veze ima sa šorcem?

Zagledam malo juče majke na plaži, ko za inat, ni jedna ne nosi šorc. Provlače se suknje i haljine, ali ni jednog šorca nema. Na trgu na kome se uveče šetamo-isto. Možda ne vole šorceve? Možda ih ni pre nisu nosile? Možda misle da u njima ne izgledaju ženstveno?
 
 
Priznajem, nisam nešto povodljiva, a kad je garderoba u pitanju ogledalo mi je svedok šta mogu, a šta ne mogu da obučem. Ipak, zapitala sam se, da li se i stil menja kada postaneš mama? Da li je sramota isticati neke delove tela, jer, zaboga, šta će drugi da kažu? Tipa „Vidi ovu, majka, a ponaša se kao tinejdžerka?“ ili „Kako je nije sramota, šeta dete u kolicima, a ovamo se razgolitila?“

Nisam pitala prijateljicu, ali shvatila sam da je ipak presudno ono što će da kažu drugi.

Ja, majka desetomesečne bebe, svečano izjavljujem da od šorca ne odustajem. Pa makar ih ne nosila ni jedna mama, koji god da je razlog. To šta će drugi da kažu me nikad nije interesovalo, pa neće ni sad. I poneka strijica koja je sada novi „stanovnik“ mojih nogu ostaje sakrivena ispod. A i da se vidi, ne verujem da bi to nešto promenilo. U šorcu se dobro osećam i mislim da je to najvažnije. Nosiću ga dokle god procenim da je pristojno. A ne dokle to kažu drugi.

Foto: www.luulla.com, www.imgfave.com

20 коментара:

  1. Da imam dobre noge, znaš kako bi me boleo mali prst leve noge 'šta će ko da kaže'
    Sasvim je druga stvar ako to tvom mužu smeta i to je onda za raspravu i neki kompromis. Imam bebu od 6,5 meseci, operisala sam vene i jedva čekam kad ću na plažu da mi telo prodiše. Nosi bre taj šorc kad ti je Bog dao lepe noge, ta ne ideš gola.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije me briga, iskreno, ali mi je zao sto vidim da neke jeste, bez razloga!

      Избриши
  2. Ja ovako nabildan, sa torzom statue grckih bogova, volim da skinem majicu i onako samo u farmerkama da drzim svog jednogodisnjeg sina u ruci i prosetamo se Knezom. Niko mi nista lose nikad nije rekao a verujem da su mnoge zene odusevljene tim prizorom pored svih pivskih stomaka oko sebe. Njima lepo za oko, meni super.

    P.S. Ja uopste ne izgledam kao grcki Bog ali zamislimo da jesam. Poenta je ista. Ako se to tebi svidja a tvom muzu i detetu ne smeta ... u cemu je problem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha, hvala na komentaru :), nasmeja me.
      Muz nikad nije komentarisao moju garderobu, zaista. Ne komentarise ni sada i nema nista protiv da nosim ono u cemu se dobro osecam. Na pisanje posta navele su me-zene, moje drugarice i to sto je vazno sta ce drugi da kazu. A to me izludjuje!

      Избриши
  3. Ne odrici se sorca, nikako! To samo one ljubomorne komentarisu.....ti treba da budes ponosna sto si posle tolikog viska kilograma dovela sebe u pocetno stanje...I treba da se sepuris zbog toga:))))) I ja cu isto, samo da skinem visak:))))

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман19. јун 2015. 00:13

    Ljudima se ugoditi ne može. Kad se ne središ, reći će - Eno je, dobila dijete pa joj život stao, ne zna za sebe. Kad se središ, kažu - Eno je, samo sebe gleda...
    Noge u šorc!

    ОдговориИзбриши
  5. I ja nosim šorc, pristojne dužine :) Još nisam prošetala bebu u njemu, ali mi neće smetati, kao ni mužu. A ostali neka misle šta žele...
    Svako mi je udobniji od kratke suknje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Suknja je horor! Svaki put kad krenem sa bebom u setnju i treba da se savijem, a to je bar nekoliko desetina puta, zazalim sto sam je obukla.

      Избриши
  6. Sakrij nedostatke i pokaži svoje prednosti. I najbitnije, nosi ono što ti je udobno. Pa nećeš na naslovnu stranu nekog tabloida! A kada i to dođe, znači da si postala popularna. Tada ti diktiraš trend!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. :). Ok, za neku godinu, kad uvrstim i trcanje za bebom u raspored, eto me na naslovnoj strani :).

      Избриши
  7. Draga moja, ja sam do prije 3 godine nosila hot pants. Nosila bih i dalje, ali sam svjesna da mi se tijelo mijenja i da više ne izgledam kao nekad. Nosim i dalje kratke hlaće, ali duljih nogavica. Sve je to moja osobna odluka, donesena na temelju procjene zdravog razuma. Nema veze ni sa djecom ni sa mužem ni sa okolinom. Inače, imam 42 god, skoro 20 god braka, isto toliko radnog staža u turizmu (gdje se nagledaš svega i svačega), kćeri od 19 i 16 god, sina od 11 god. Cure sad uzimaju moju odjeću i obuću i baš im dobro dodje što me imaju takvu kakva jesam. Naučila sam ih da prate svoje srce i svoje nahodjenje, njihov život pripada njima, nikome drugome. Tako i moj. Tako i tvoj. Inače, ne vjerujem u kompromise. To nikako nije win-win situacija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ah, nadam se da cu i ja tako kad ova moja bude bila tinejdzerka. Za troje-svaka cast!

      Избриши
  8. I istim sam dilemama bila kad sam rodila prvo dijete. A rodila sam jako mlada. Moji roditelji nisu konzervativni, što više toltalno su moderni, ali recimo od roditelja sam naučila kodeks oblačenja. I nekako mi je u to i spalo to "mama look". Daleko od toga da ne oblačim kratki šorc, i suknje, haljinice, pogotovo kad se linija vrati na staro ;) ali pazim samo kad i gdje. A kad još imaš dobre noge, uživaj u šorcevima, i boli te briga ko će šta da kaže.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja iskreno nemam dilemu, ali me nervira sto i druge mame, koje zaista nemaju sta da kriju, imaju tu dilemu. Naravno, zna se gde i kad.

      Избриши
  9. Samo cu ti reci da vec mesec dana setamo u sorc i ja i Martin i Joanna :)

    ОдговориИзбриши
  10. Ja furam i minice i sorceve. Pretoplo je, drugo ne priznajem :)

    ОдговориИзбриши