6. април 2015.

Kada je za izbor destinacije za letovanje presudna - banana!


Jednog dana u agenciju je ušla mama koja je želela da uplati leovanje za svoju porodicu – muža i dvoje male dece. Tražila je hotel sa polupansionom, da ne bi morala da sama sprema hranu. Dopao joj se hotel koji smo joj preporučili i taman kada je trebalo da plati, pitala je: 
- Da li za doručak služe banane?
           - Banane? Nisam sigurna, gospođo, ali ako želite mogu da proverim.
           - Evo upravo sam pogledala sliku na vašem sajtu i ne vidim banane na stolu.
          - Aha. Dakle na slici postoji drugo voće, ali nema banana? Želite li da proverim da li ih imaju?
          - Meni su banane presudne za izbor hotela. Molim vas proverite, to  mi je jako važno!”

Da, posao turističkog radnika uglavnom je zanimljiv. Navedeni primer samo je jedan u nizu sa kojim se radnici u agenciji susreću svakog dana. Turisti su to, radoznala neka sorta. Priznajem, u takve se i sama ubrajam (dobro, ne baš do gore navedenih detalja) ali na sreću turističkih radnika, putovanja mahom samostalno organizujem.
Ovde godine na letovanje idemo muž i ja +1. Novi član – nova pitanja i nedoumice. A ja, malo uplašena, malo radoznala kako će sve proći. I od čega početi. Pitanja je mnogo, a možda najvažnija su kako i gde otići i šta je bitno da znamo o izboru destinacije da bismo se unapred dobro pripremili i što bolje proveli.

Na sreću u porodici imam turističkog radnika, inače bi se od količine pitanja neki nasumice izabrani verovatno pitao da li sam normalna.  Kako godinama slušam Draganine dogodovštine s posla, shvatila sam da će joj moja pitanja biti već poznata. Njeni odgovori biće mi korisni jer posle 10 godina zna (skoro) sve o letovanjima, što je, priznaćete, dobra polazna osnova za istraživanje.

Tasos, www.atlantic.travel

Kada je reč o izboru destinacija, nema pravila. Roditelji sa bebama i malom decom se razlikuju, kao i njihova interesovanja, pa se i izbor destinacije razlikuje. Uglavnom ne biraju najtopliji deo leta, tako da najveći broj njih na letovanje ide u junu, krajem avgusta ili u septembru.
Letovanja s bebom ne treba se plašiti! Često roditelji u novembru ili decembru, čim počnemo da prodajemo aranžmane za letnju sezonu, rezervišu smeštaj za svoju još nerođenu bebu, tako da bez obzira koliko je beba mala, uz dobro planiranje letovanje može da bude uživanje.

Da li roditelji dolaze već informisani o tome gde žele da putuju?

U poslednje vreme sve više istražuju na Internetu i u najvećem broju slučajeva već znaju u koje mesto žele da idu zato što su već tamo bili ili je neko njihov bio, pa im je preporučio. Dešava se i da promene odluku po našoj preporuci. Sva mesta, hoteli i vile imaju svoje prednosti, ali odluka zavisi od roditelja, dece i njihovih navika. Kada odaberu nešto, uvek im damo savet i napomenemo i prednosti i mane. Dešavalo se i da kažemo da mislimo da baš to sto su izabrali možda nije za njih, da bismo mi pre odabrali nešto drugo. Neki nas poslušaju, neki ne.

Čime vole da putuju i da li udaljenost destinacije igra veliku ulogu?
Roditelji sa bebama i decom najčešće se odlučuju da putuju svojim kolima. Naravno, nebrojano puta su bebe od 2 ili 3 meseca bile naši putnici u autobusima. Mi vodimo računa o tome gde ih stavljamo, tj.biramo sedišta za koja mislimo da će da im budu najzgodnija, znajući da zbog bebe roditelji sa sobom nose pola kuće.

Generalno, zbog dužine puta roditelji  sa bebama najčešće izbegavaju ostrva i neka malo dalja mesta, pa je nekad i 50km presudno.

Nei Pori, vila Vasila rooms www.atlantic.travel
Kakav smeštaj roditelji s bebama i malom decom obično traže?

Što se smeštaja tiče, najčešće biraju apartmane zbog kuhinje, da bi spremali hranu za bebe. Pitaju da li je prostran i uglavnom nose svoj krevetac. Kada je beba u pitnju, to automatski znači i puno stvari, pa ako mogu, biraju uglavnom prvi sprat ili vile koje  imaju lift.

Ako su deca nesto veća, biraju i apartmane i hotele podjednako. Ako se ipak odluče za apartman, često pitaju za mogućnost ishrane u restoranima.

Oni kojima je važno i da se odmore, mahom biraju hotele sa polupansionom ili all inclusive, koji imaju animatore i ostale sadržaje za decu. Hoteli mahom nude i krevetac za bebu, ali on se u nekima doplaćuje 2 ili 3 evra dnevno.

Šta smatraju da je najvažnije kada biraju smeštaj i destinaciju?
Osim cene, pitanje udaljenosti od plaže je najvažnije i često presudno za izbor destinacije za roditelje sa bebama i malom decom. Kada im kažemo da je plaža udaljena od smeštaja više od 100m, kao da smo im oči iskopali! Plaža udaljena 150m je mnoooogo daleko! Dalje, pitaju kakva je plaža i uglavnom biraju mesta sa peščanim ili mešanim pesak-šljunak plažama. Kada idu sa decom, posebno baš malom decom, pitanje koje sledi je: „Koliko je dubok plićak?”. Zato im preporučujemo mesta sa baaaš plitkim morem - to je ono kad ideš 100 metara i dalje ti je voda do čukljeva. To su mesta npr. u olimpskoj regiji Nei Pori, Olympic Beach, Paralia, u solunskoj regiji Stavros. U severnoj Grčkoj je svuda sistem da, ako platiš piće na plaži, ležaljke i suncobrane dobijas gratis. Čini mi se da to svi već i znaju pa i ne pitaju toliko da li je plaža organizovana.

Šta je sa ostalim sadržajima?
Što se ostalih sadržaja tiče, oni mahom nisu presudni. Nekima je, recimo, bitno da vila ima bazen. Neke vile imaju i parkiće za decu, ali i u samim mestima uglavnom postoji neki parkić sa klackalicama, penjalicama, ljuljaškama, luna park. Hoteli mahom imaju bazene, a oni bolji i sadržaje za decu.

Ako se odluče za apartmanski smeštaj i da hranu spremaju sami, često pitaju i za udaljenost prodavnica, pekara, ali i za hipermarkete (tipa Lidl).

Moja noćna mora - šta se dešava u slučaju da beba ili dete na letovanju imaju neki zdravstveni problem?

Sistem kod nas u agenciji je da se na svakom vaučeru odštampa broj telefona predstavnika agencije, koji su u mestu letovanja dostupni i dan i noć. Ukoliko se nešto desi i roditeljima je potreban lekar, prvo pozovu predstavnika koji sve organizuje. Naravno, svakome se preporuči da ovde uzme međunarodno zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove pregleda, lečenja i eventualne hospitalizacije...Takođe, i sa vlasnicima smeštaja se putnici odlično sporazumevaju, na svim mogućim jezicima i rukama i nogama, pa su i oni uvek od pomoći posebno u hitnim situacijama tog tipa.

Tasos, hotel Makryammos, www.atlantic.travel
Anegdota, pretpostavljam, ne manjka?
Ne! Na mnoga pitanja smo već navikli i više nam nisu toliko čudna, ali skoro svaki dan neko nas pita nešto novo, čemu se često slatko nasmejemo. Prošle godine, recimo, objašnjavam ljudima sa detetom od oko 2 godine kako je plaža u Nei Poriju idealna za njih, obzirom da je široka, peščana, nije pretrpana, a more je plitko. I kako je plićak baš dugačak, pa neće morati da brinu da li će dete da ode daleko i koliko je duboko more. U tome me žena pita, da li onda tu mogu da se kupaju i odrasli, pošto je toliko plitko? Ja zastanem par sekundi, kažem da oni mogu da idu i dublje ako žele. Koleginica nije izdržala, ustala je i otišla u drugu prostoriju jer joj je moj odgovor bio mnogo smešan.

Preporuka za ovogodišnje leto s bebom?
Nei Pori, vila Vasila rooms – vila je na plaži, ispred je parkić za decu, a plaža je velika.
Za one koji žele komfor -  hotel Makryammos na Tasosu:  odlična plaža, sav u borovini, ima puno sadržaja za decu, uključujući i mini zoo vrt. Tebi ovako nešto toplo preporučujem!

12 коментара:

 1. Super tekst. Mame su posebna vrsta turista :)

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala ti mnogo na ovom tekstu. Ovih dana smo u potrazi za destinacijom za ovogodišnje letovanje, pa nam svaki savet mnogo znači. Imamo veoma pozitivno iskustvo sa Olimpijskom regijom, pa bih taj deo preporučila svim mamama sa malom decom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Znam, evo i mi muku mucimo gde cemo i sta cemo. Hvala na preporuci, preporuke nekako najvise znace, narocito kada je prvo letovanje s bebom u pitanju.

   Избриши
 3. Sjajne preporuke. Iskreno, nikad nismo letovali u Grčkoj - ne volimo da uplaćujemo ranije, a kad dobijemo odmor - obično je već sve rasprodato. Možda ove godine i promenimo način odlaska... pa se prijavimo na vreme :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala! Ja sam neko ko voli sve da izorganizuje unapred, ali mi muz Grk "ma ima jos vremena" srecu kvari :).

   Избриши
 4. Odličan tekst, preporuke. Treba udovoljiti mamama :)

  ОдговориИзбриши
 5. Одговори
  1. Hahaha, da, da :). Čula sam veliki broj interesantnih priča o turistima, ali ova sa bananama mi je nekako omiljena :). Ima još jedna o frižiderima, ako se ikada bude uklapala u neki tekst, napisaću je :).

   Избриши
 6. Banana pobedila! Jao i meni je Grčka dugo željena destinacija...proveriću ove preporuke, iako mislim da su nam zbog udaljenosti u prednosti Italija i Hrvatska... samo da se brćkamo i zaslanimo..mnogo volim more!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Možda kad malo poraste da posetite malo i nas ovde, Grčka je stvarno mnogo lepa.

   Избриши